Industria de turism încă se află în plin proces de revitalizare după pandemie, atunci când a pierdut 1.2 trilioane de dolari doar în primele patru luni ale anului 2020. Pentru anul 2025, Statista, portal de colectare, analiză și evaluare la nivel global al datelor statistice estimează venituri de 955.94 miliarde de dolari pentru industria de turism. Sumele cheltuite de turiști în anul curent sunt estimate la 2.1 trilioane de dolari, cu un nivel total de contribuție al sectorului de turism și călătorii de 11.7 trilioane de dolari la economie globală.
Sectorul de turism bazat pe jocurile de noroc este unul dintre segmentele economice aflate în dezvoltare în 2025, veniturile generate fiind estimate la 298.31 milioane de dolari. La nivel global, industria de cazinou generează încasări de 226.90 milarde de dolari. Segmentul online de cazinou se preconizează că va obține încasări de 117.5 miliarde de dolari în 2025, contribuind la consolidarea pieței de jocuri de noroc. Cazinourile online și-au îmbunătățit oferta de bonusuri, oferindu-le jucătorilor bonificații fără depozit, așa cum este oferta nv casino rotiri fara depunere, care îi stimulează pe jucători să opteze pentru platformele de cazinou.
Prezentul text își propune să analizeze modul în care contribuie turismul de cazinou la revitalizarea destinațiilor turistice prin facilitățile integrate oferite de resorturi pentru echilibrarea diferențelor dintre ofertele cazinourilor online și a celor terestre. Reprezintă stațiunile integrate o modalitate de atragere a turiștilor care nu sunt și fani ai jocurilor de noroc către destinații populare pentru cazinouri, precum Las Vegas, Macau sau Atlantic City?
Turismul de cazinou: trecut, prezent și viitor
Începuturile industriei de turism axat pe jocuri de noroc au ca punct de pornire anul 1931. Este anul în care, pe harta destinațiilor turistice dedicate acestei forme de divertisment, își făcea apariția Las Vegas-ul, orașul care atrage peste 40 de milioane de vizitatori în fiecare an. Treizeci de ani mai târziu, lista destinațiilor turistice centrate pe activități de jocuri se extinde cu Atlantic City, un oraș care atrage anual 27 de milioane de vizitatori. Macao este cea mai nouă destinație din acest segment al industriei turistice, devenind populară începând cu anul 2000. Anual, numărul vizitatorilor din Macao se ridică la 34,9 milioane de persoane. Locațiile din regiunile menționate sunt integrate în complexe turistice de tip resort, care, pe lângă sălile dedicate jocurilor de noroc, oferă hoteluri cu servicii premium, săli de conferințe, magazine exclusiviste și spații pentru divertisment de calitate.
Succesul acestor destinații turistice se datorează surselor de venit diversificate, provenind din activități conexe jocurilor, care generează 60% din sumele cheltuite de vizitatori. De exemplu, 25% din încasări provin din vânzările din magazinele resorturilor, iar 20% din spectacolele de divertisment oferite în aceste locații. Gradul de ocupare al camerelor de hotel din complexele care includ și spații dedicate jocurilor de noroc este de 90%. În 2025, aceste destinații își propun să devină centre de distracție nu doar pentru pasionații jocurilor de noroc, ci și pentru familiile acestora. Organizarea de evenimente dedicate divertismentului familial a crescut interesul vizitatorilor cu 15% pentru locațiile care oferă servicii integrate. În general, 78% dintre turiștii care aleg aceste destinații își doresc să combine experiențele legate de jocuri cu atracțiile locale, acesta fiind trendul viitor al industriei de profil.
Cum se realizează revitalizarea destinațiilor turistice prin turismul de cazinou?
Combinarea cazinourilor cu hoteluri, centre de conferințe, locații de divertisment și alte facilitați le oferă vizitatorilor o experiență turistică extinsă care are darul de a atrage un număr mai mare de vizitatori. Resorturile integrate vor contribui la dezvoltarea destinațiilor turistice prin următoarele 5 modalități:
Creștere economică – taxele plătite de către cazinouri și celelalte facilitați integrate contribuie la creșterea economică a statului; resorturile creează locuri de muncă, contribuind și din acest punct de vedere la dezvoltarea economică a zonei;
- Creșterea numărului de turiști – dezvoltarea zonei turistice atrage noi vizitatori, atât locali, cât și internaționali, unul dintre exemplele de acest gen fiind reprezentate de resorturile integrate din Osaka, pentru care se estimează un număr de 20 de milioane de vizitatori anual începând cu 2030;
- Facilitați de divertisment și relaxare îmbunătățite – resorturile integrate oferă o varietate de opțiuni de relaxare și petrecere a timpului precum concerte și show-uri live, experiențe culinare și facilități recreative care îmbunătățesc experiența turiștilor;
- Diversificarea categoriilor de vizitatori – extinderea gamei de oferte pentru turiști duce la diversificarea publicului-tintă, pe lângă jucătorii și pasionații de jocuri de noroc fiind atrași și alte tipuri de turiști (de exemplu, cei interesați de experiențe culinare sau culturale);
- Creșterea nivelului concurențial – crearea sau îmbunătățirea resorturilor integrate va duce la creșterea nivelului competitiv pe piața de turism ceea ce va avea efecte benefice pentru vizitatori care vor avea parte de servicii mai bune.
În ultimii cinci ani, printre cele mai elocvente exemple de resorturi integrate de cazinou se numără Las Vegas și Singapore. Totodată, Japonia investește masiv în dezvoltarea de resorturi integrate, plănuind lansarea primelor facilitați de acest tip în 2030, în zona Osaka.
Care sunt șansele de reușită ale resorturilor integrate turistice de cazinou?
Revitalizarea destinațiilor turistice prin intermediul resorturilor integrate implică implementarea cu succes a următoarelor elemente:
- Implicarea comunităților locale și atragerea de sprijin guvernamental în procesul de planificare și dezvoltare a resorturilor pentru ca proiectele să fie acceptate de către localnici;
- Crearea cadrului legislativ pentru asigurarea tuturor condițiilor legale;
- Identificarea indicatorilor esențiali de performanță;
- Abordarea în mod echilibrat a strategiei de dezvoltare, vizându-se atât obținerea de rezultate pozitive pentru comunitățile locale, cât și asigurarea unui randament bun pentru investitori;
- Evaluarea corectă a impactului social, cultural și financiar a resorturilor intregrate, fiind luate în calcul promovarea jocului responsabil, bunăstarea comunității și controlul nivelului infracțional.
Jocurile de noroc figurează printre modalitățile de relaxare ocazionale a unui număr de 4.2 milarde de oameni. Industria jocurilor de noroc valorează 449.67 milarde de dolar în 2025, cu o creștere de 3.21% în următorii cinci ani, până la 510.16 milarde de dolari. Industria de turism va crește în următorii 5 ani până la o valoare de 2.62 trilioane de dolari. Cifrele de mai sus ilustrează nivelul crescut de interes din partea vizitatorilor atât pentru turismul clasic, cât și pentru turismul de cazinou, succesul resorturilor integrate fiind deja garantat.